Curriculum VitaeFilmekInstallációkKiállításokBibliográfiaHírekKapcsolat

Keresés

English

Filmek

Miss Universe 1929

Lisl Goldarbeiter - a Szépség útja

Lisl Goldarbeiter unokatestvére, az amatőrfilmes Tenczer Marci szegedi volt. Bécsben tanult s még villamosjegyre sem költött, hogy pénzén kamerát és filmet vegyen, és néha hódolhasson a filmezés iránti szenvedélyének. Általa maradt fenn ez az édes-bús huszadik századi, osztrák-magyar családregény és életút.
Lisl igen szerény körülmények közt Bécsben nőtt fel, s először 1929-ben az osztrák szépségkirálynő választáson, hatszáz versenyző elől vitte el a Miss Austria pálmát. A párizsi Miss Európa szépségversenyen Lisl a második lett; ahol az első magyar szépségkirálynő, Simon Böske lett a győztes. Ugyanabban az évben a világ szépségkirálynői hajóra szálltak, hogy Texasban az amerikai szépségekkel versenyre keljenek. Itt a zsűri egyhangúan Lislt választotta az első Miss Universé!

Ezután a világhíres Lisl hollywoodi ajánlatot, és különböző meghívást kapott, hírességek keresték társaságát. Lisl sokat utazott, majd számtalan kérőt kikosarazva feleségül ment a bécsi Fritz Spielmannhoz, a selyem nyakkendő gyáros család sarjához, Tenczer Marci pedig hűségesen filmezett. A bécsi aranyévek addig tartottak, mígnem Hitler Ausztriát Németországhoz csatolta. A háború majd mindenüket elsöpörte, a szenvedés és az élet kalandja tovább folytatódott.
 Stáblista

Stáblista


2006 - 70 perc - Video
Rendező • Forgács Péter
Rendezői konzultáns • Forgách András
Vágó • Sass Péter
Zene • Melis László
Hangmérnök • Zányi Tamás
Narrátor • Szemző Bea, Forgács Péter
Családi filmek •  Tenczer Marci patek philippe replica

Producerek
Cesar Messemaker,Ralph Wieser,

Társproducer:
Forgács Péter

Gyártó stúdiók
Lumen Film / Mischief Films / For-Creation Bt.

Támogatók
VPRO-televisie, ZDF-ARTE, ORF, YLE, Filmfonds Wien, Fernsehfonds Austria, MTFA, MTV Zrt, MMA.
Az oldal tetejére>